Beton Silim
Evlerde ya da ticari binalarda beton zemin kullanmayı tercih etmek verilebilecek en mantıklı ve doğru karardır. Bitmiş inşaat zeminini beton ile kapatmak, her türlü iç ve dış mekan zemini için harika bir seçenektir. Zemin kaplaması olarak cilalı beton kullanılması güzel, dayanıklı, uzun ömürlü, az bakım gerektiren ve çevre dostu bir seçim yapmak anlamına gelir.
Beton zemin aynı zamanda kullanıldığı zemini kullanıcının istediği özel estetik kriterlere ve stile göre düzenleyebilmesi için sayısız fırsatlar sunar. Bunların yanı sıra beton döşeme yaptırmak, özellikle uzun vadede ahşap, halı ya da fayans vb. döşeme malzemesi kullanılmasına oranla daha ekonomiktir.
Beton Döşeme Nerde ve Nasıl Başlar?
Beton silimi sonrasında istenen görünüm ve kalitede iş elde edilmesi için mutlaka sabırlı olunmalıdır. Bu işlem basamak basamak ilerleyen bir prosedür gibi düşünülmelidir. Beton silimi işinde ortaya çıkan son zeminlerin eşsiz olması için tercih edilebilecek onlarca değişken vardır.
Her hangi bir mağazada ya da görselde beğenilen beton döşeme, bitmiş inşaatta elde edilen zemin için uygun olmayabilir. Bu nedenle ev sahibinin ve profesyonel çalışanın ne istendiği ve ne elde edilebileceği hakkında açıkça konuşmaları ve detaylarda kesin olarak anlaşmaları gerekir.
İşe başlamadan önce, göz önünde tutulup, yapılması gereken ikinci çalışma bütün zemine uygulanması planlanan çalışmanın zeminin küçük bir bölgesinde maket şeklinde denemesinin yapılmasıdır. Bu sayede işverenin ihtiyacı ve yüklenici ile mimarın ortaya çıkarabilecekleri hakkında kesin bir anlaşma sağlanabilir.
Her ne kadar bütün beton döşeme çalışmalarında aynı yönergeler takip edilse de, bütün beton zemin yüzeyi uygulamalarında her bir aşamaya gelinmesi için farklı bir seyir izlenir.
Beton Üzerindeki Yapıştırıcının Tamamen Temizlenmesi
Öncelikle beton zemin üzerindeki yapıştırıcı zamk, sakız ya da tutturulmuş şerit vb. malzemeler, mutlaka zeminden tamamen uzaklaştırılmalıdır. İşlem çoğu kez mekanik olarak gerçekleştirilir. Bu çalışma için genellikle bir beton ekipmanı tedarikçisinden kiralanabilecek beton bileme ekipmanı kullanılabilir. Hemen hemen bütün çalışmalarda beton üzerinde bulunan yapışkan malzemenin mekanik olarak çıkarılması istenen pürüzsüz sonucu verir. Fakat bazı hallerde yüzeyden uzaklaştırılması gereken malzeme inatçıdır ve bu amaçla kimyasallardan yararlanılması gerekebilir.
Çatlaklar ve Derzlerin Onarımı
Zemindeki yapışkan malzemelerin tamamen uzaklaştırılmasını takiben beton üzerindeki çatlaklar ve derzler onarılmalıdır. Bu amaçla poliüre derz dolgusu kullanılabildiği gibi bazı özel durumlarda zemindeki yerlerin onarımı için, aşınan bölümlere malzeme dökülmesi de gerekebilir.
Beton Taşlanması
Bu iş ile uzun zamandır uğraşanlar, beton taşlanmasını ahşap malzemenin zımparalanma işi ile bir tutuyorlar. Beton taşlanması için beton taşlama makinesi ve bu makinede kullanılabilecek çeşitli keski takımlarına ihtiyaç vardır. Kullanılan keski takımları çeşitli boyutlardaki zımpara kağıdının yaptığı işi yapar. Keski üzerindeki tanecik sayısı ne kadar çok olursa elde edilecek zemin o kadar parlak ve iyi olur. Tam tersi de doğrudur. Keski üzerindeki kabarcık sayısı ne kadar az ise zemin o kadar az işlem görmüş gibi durur. Bu nedenle çalışmaya yüzeyinde seyrek pürüzler olan keski ile başlanır ve çalışma ilerledikçe üzerinde daha fazla tanecik olan keski kullanımı tercih edilir.
Keski takımı, betonun kesilmesi için taşlama ekipmanının alt kısmına yerleştirilir. Kullanılan malzemenin sert ve işlem sırasında açığa çıkan yüksek ısıya dayanıklı olması için keski takımında elmas kullanılır.
Genel olarak taşlama için öncelikle 30 ila 40 kumlu bir elmasla başlanıp, daha sonra 80 kumlu bir elmas takıma geçiş yapmak ve en sonunda 150 kumlu bir elmasla işi sonuca götürmek ideal bir çalışma olabilir.
Beton Sertleştirilmesi
Elde edilmesi istenen beton zeminin gerek performansının gerekse görünümünün en iyi halde olması için kimyasal yoğunlaştırma yani betonun sertleştirilmesi aşaması önemli bir basamaktır. Öncelikle zemin istenen seviyeye getirilir. Daha sonra uygun bir kimyasal yoğunlaştırıcı ( LS LS/CS gibi) ya da sertleştirici kullanılarak bu işlem basamağı da tamamlanır.
Beton Cilalanması
Cilalama ya da diğer bir deyişle parlatma işlemi beton öğütücü ekipman ile gerçekleştirilir. Yalnız bu aşamada kullanılan kesi takımında ilk etapta 100 ila 200 kumlu elmas kullanılır. En son aşamada ise 800 ila 1500 kumlu elmas kullanımı ile işlem tamamlanır.
Beton Korunması
Bu aşamaya kadar gelindikten sonra elde edilen zemin, güzel kalması, bakımı ve korunması için beton koruyucu malzemeler ile muamele edilir.
Diğer Zemin Malzemelerine Göre Uzun Vadede Elde Edilecek Avantajlar
Beton zemin döşeme işlemi tamamlandığında elde edilen yüzeyin diğer zemin kaplama malzemelerine oranla sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:
- Daha uzun süre dayanır.
- Daha güzel ve dayanıklı bir zemin elde edilir.
Ne yazık ki döşeme seçimi yaparken insanların pek çoğu uzun vadede ekonomik kazancı ya da kaybı göz önünde bulundurmuyor. Çoğu kez sadece ön maliyetler dikkate alınıyor. Bu durumda bitmiş beton ve fayans karşılaştırıldığında son derece ciddi bir fiyat farkı ile karşılaşılıyor.
Eğer göz önünde tutulan kriter yalnızca malzeme maliyeti, işçilik ve montaj olursa fayans betona kıyasla çok daha ekonomik görünebilir. Bu alanda kullanılacak bir başka uygun maliyetli seçenek de VCT (vinil kompozit karo) olabilir
Buna karşılık seramik fayans gibi kaliteli bir malzeme kullanılması maliyeti otomatik olarak yükseltir. Bütün bunların yanı sıra elde edilen zeminin bakımı ve yenilenme maliyetleri göz önüne alındığında uzun vadede betonun sağlayacağı avantaj net bir biçimde açığa çıkar. Söz gelimi fayansın üzerine bir şey düşmesi halinde zemin kolayca çatlar ve hasar görür. Üstelik zeminin hasarı net bir biçimde görünür. Ayrıca fayans lekelenebilir. Fayans ve/veya ahşap zeminler, betona oranla çok daha hızlı aşınır. Fayans malzeme kullanıldığında karşılaşılan bir başka olumsuzluk da derz temizliğinin çok zor hale gelmesidir. Ahşap malzeme kullanıldığında ise küçük çiziklerle baş edilmesi çok zordur.
Özetle belirtmek gerekirse uzun vadeli estetik dayanıklılık ve bakım parametreleri incelendiğinde en kullanışlı ve ekonomik döşemenin beton olduğu açıkça görünür. Bu ilkenin doğruluğu, özellikle döşemenin üzerinden 10 yıl gibi bir süre geçtikten sonra kullanılan ahşap, fayans ya da halı zeminlerin değiştirilmesi gerektiği zaman ortaya çıkar.
Beton zeminler diğer malzemelere oranla en çabuk temizlenebilen ve korunabilen döşemelerdir. Cilalı beton zeminler için piyasada satılan özel olarak üretilmiş temizleyiciler kullanılması önerilir.
Zemin Döşeme İşi Profesyonellere Bırakılmalıdır
Beton zeminin cilalanması bir kendin yap projesi olmak için çok karmaşıktır. Bu amaçla kullanılması gereken elmas türü, bağlayıcı malzemeler, tane boyutu ya da beton cilalama ekipmanı türü ile ilgili yapılması gerekenler göz önünde tutulmalıdır. Bütün bunlar için en doğru karar, bu alanda yıllarca çalışarak deneyim edinmiş profesyonel ekipler tarafından verilebilir. Her beton zemin için kullanılması uygun olan farklı ürünler vardır. Doğru ürünü alabilmek için doğru kişi ile işbirliği yapılmalıdır.
Konu ile ilgili daha detaylı görüş almak için bizi iletişim numaralarımızdan ararsanız beton zeminler konusunda tecrübe sahibi çalışanlarımız size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır. Unutmayın size sadece bir telefon uzaklığındayız.